post

Harjoittelu tekee mestarin ja mestari harjoittelee aina

Ihana kesä on taas täydessä terässä.Samoin parhain aika liikkua lasten kanssa kaikenlaisilla välineillä ja varsinkin opetella pyöräilyn taitoja niin teknillisiä kuin liikennesääntöjä.

Opeta pyöräilyn hallinta

Miksi on tärkeää opettaa lapsille pyörän hallintataitoa?Tänään olin osallisena tapahtumassa joka aukaisi silmiäni entistä selvemmin monen asian suhteen.

Olimme pyöräilemässä kaupunkiin ja pysähdyimme jäätelöille.Ella kävi kaupassa, kun odottelimme Elmerin ja Ennin kanssa ulkosalla.Enni käveli pyörätiellä ja olin perässä varmistamassa ettei hän juokse autojen alle ja ole vaarana liikenteelle.Yhtäkkiä kuulin kun kaksi pyöräilijää törmäsi toisiinsa,isä ja tytär.Kauhistelin tilannetta ja kysyin kävikö pahasti?

Isän n.40-50 v reaktio oli jotain järkyttävää. Kaveri ei vastannut minulle mitään,aivan kuin olisin ollut syypää törmäilyyn ja otti hysteerisesti itkevät n.10 vuotiaan tytön syliinsä ja vei kauemmas. Minusta tilanne näytti varsin harmittomalta kolarilta. Tyttö sai mahdollisesti vain pienen asvalttinaarmun käteensä. Verta ei tullut mistään ja vauhti oli tilanteessa nolla.

Jäin miettikää tilannetta jälkikäteen.Mieleeni nousi ihmetteleviä kysymyksiä:
Miksi isä reagoi noin harmittoman näköisessä tilanteessa?Aivan kuin olisi oikeasti tapahtunut jotain dramaattista.Ihan selkeää ylireagoivaa ja -suojelevaa käyttäytymistä.

Mitä olisin itse voinut tehdä toisin? Ei vissiin olisi pitänyt antaa taaperon kävellä tiellä,tutustua maailmaan ja käyttää omia jalkojaan.

Päällimmäisenä asiana jäi kuitenkin käteen ihmetys,että eikö tuon ikäinen lapsi osaa hallita pyöräänsä,eikä tunnista tilannetta,jossa pitää jarruttaa ja osata väistää vastaan tulijoita?

Ei muuta kuin menoksi

Kesäaikaan on erittäin hyvä aika opetella näitä käytäntöjä vähän haastavimmissakin olosuhteissa.Ei hullumpaan hassumpi ajatus lähtä luontopyöräilemään tai ajelemaan kaupungille,jossa joutuu oikeasti ajamaan tarkasti ja hiljaa. Nuo on todella opettavaisia reissuja,kun liikenteessä on muitakin.

Koulumaailmasta olen kuunnellut huolestuneena sitä, kun opettajat ovat kertoneet, että lapsien pyörän hallintataidot ovat huonontuneet. Tämän päivän episodin jälkeen en yhtään ihmettele tätä asiaa, jos vanhemmat reagoivat tapahtumiin tarinan isän mukaisesti, eivätkä testaa lapsen ajotaitoja kunnon tilanteissa.

Lapset oppivat itse kokeillessa asioita,epäonnistumisten ja yhdessä tekemisen kautta.Ei muuta kuin pyörien päälle ja menoksi. Kesä on parasta opetteluaikaa!!

Comments

comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *