post

Helpompi puhua sivusta kuin tarttua toimeen

On ollut mielenkiintoista seurailla eri yhteisöjen toimintamalleja. Kuinka ihmiset ovat ”mukana” yhteisissä asioissa, mutta kuitenkaan kun on tekojen aika, niin montaa ihmistä ei innosta tehdä mitään. On outoa, että paikalle tai noihin joukkoihin vääntäytyy mukaan, jos sille ei ole mitään annettavaa.

Mies valkoisen ratsun selässä

Luin Earl Nightingalen Asenne-kirjasta ”Mies valkoisen ratsun selässä”- luvun, jossa kerrottiin siitä, että kun ihminen menee työpaikaan niin työnantaja odottaa, että hän pystyy tarjoamaan jotain uutta työpaikalleen. Ei ihmistä palkata töihin, jos hänellä ei ole mitään annettavaa ja tätähän usein työnhaussakin toitotetaan. ”Kerro mikä olet miehiäsi/naisiasi, korosta osaamistasi!”.

Tämä asia tulee hyvin esille näissä erilaisissa ryhmissä. Usein paikalla on ihmisiä, joilla ei ole mitään annettavaa, tai se mitä pystytään antamaan on negatiivinen ilmapiiri. Olen usein ihmetellyt sitä, että miksi ryhmän energisyyttä ja hyvää ilmapiiriä pitää negatiivisen sävyisillä kommenteilla pilata. Kommentteja on kyllä helppo antaa, mutta itse ei olla valmiita laittamaan itseään likoon.

Roolit kuntoon tiimin sisällä 

Työelämässä toimiva tiimi koostuu usein erilaisista tekijöistä, joilla on erilaiset roolit. Kun näitä erilaisuuksia osataan yhdistellä järkevällä tavalla, saadaan tiimi toimimaan loistavasti keskenään. Jos tiiminjohtajalla ei ole kykyä nähdä näitä ihmisten erilaisuuksia ja heidän kykyjään, niin usein tiimi ei toimi. Ja hyvä johtaja on sellainen, joka ei kommentoi koko ajan, kun toinen suorittaa omaa juttuaan. Hän antaa rauhan toimimiselle ja kommentoi jälkikäteen, jos on jotain kommentoitavaa. Mikä onkaan sen rasittavampaa, kun saada kommentteja koko ajan, vaikka asiat on sulla oikein hyvin hallussa?!  Noissa tilanteissa usein ihminen haluaa päästä pätemään, vaikka ei ole käytännössä valmis mihinkään.

Toimiva yhteisö / ryhmä / tiimi toimii, jos kaikki ovat valmiita tuottamaan siihen lisäarvoa. Ei ole kenenkään etu, että vain muutama tekee ja muut katsovat vierestä, kun hommiin pitäisi tarttua yhdessä.

Comments

comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *