post

Mä osaan!!! – Lapsi osaa innostua ja iloita!

Lapset ovat mahtavia kertomaan onnistumisistaan. He ovat niin ylpeitä, kun ovat oppineet jotain uutta. Ja miten me vanhemmat siihen reagoimme: olemme iloisia, kannustamme, taputamme ja iloinen ilmapiiri loistaa ympärillämme.

”Kun vauva oppii uusia taitoja, koko suku on taputtamassa ja ihailemassa vauvan uusia taitoja. Mitä vauva oppii ympäristöstään? Hän on tärkeä, hänen tekemisillään on merkitystä. Hän haluaa oppia lisää, ja niin hän oppiikin. Joka päivä.”

Lapsiltani olen oppinut sitä, miten pienistä asioista voimme oikeasti iloita tässä maailmassa. Ja sen, että se tunne näytetään spontaanisti, ilman, että tarvii miettiä mitä muut ajattelevat. Olen usein jääkiekkopeleissä jäänyt miettimään ihmisten tunneköyhyyttä pelin sisällä. Itse pidän kovasti siitä, että kun peliä menen katsomaan, niin siellä sitten eläydytään peliin kannustamalla ja olemalla positiivinen. Kärppäpelissä käydessämme lapset huusivat kurkut suorina ”Hyvä Suomi!”, ei mitään väliä mitä he huusivat, kunhan olivat messissä.

Työelämässä yleensä onnistumiset mitataan programmin kakkukahveilla, tai sitten mahdollisina bonuksina. Yleinen tapa toimia on se, että pari kertaa vuodessa saat palautetta virallisesti esimieheltäsi, jossa käydään läpi miten tavoitteisiin ollaan päästy ja miten edetään. Olen usein miettinyt, että miksei työelämässä nämä palautteet ja onnistumiset voisi tulla yhtä spontaanisti esille kuin lasten suusta.

”Pekka, sä teit todella hienosti tuon excelin!” ”Maija, mikä presentaatio. Ei jääny kyllä mitään epäselväksi!” ”Risto, oot hyvä esimies, kun kuuntelet!”

Suorat palautteet ovat mahtavia ja ne antavat sitä positiivista draivia ihmisille. Ei ole iso asia antaa palautetta ja varsinkin positiivista sellaista, jos sellainen on mielessä. Lapset ovat mahtavia opettajia monessakin asiassa. Tunteiden näyttäminen ja se spontaanius millä he asioista innostuvat ovat jotain niin ihailtavaa. Miten pienistä asioista lapsi onkaan iloinen. Pieni värityskuva tarhapäivän jälkeen voi olla koko illan mielessä pyörivä asia tai jos yhdessä askartelemme joulupukille kirjeen. Lapselle nämä ”pienet jutut” ovat todella isoja juttuja. Mikä onkaan sen mahtavampi palkinto hyvin tehdystä työstä äitinä tai isänä, kun lapsi hyppää kainaloon ja tuumaa: ”Minä tykkään sinusta!Oot paras!”

Positiviisuus, ilo ja hymy – siinä kolme tärkeää evästä jokaikiselle päivälle!

Comments

comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *