post

”Mää en kutsu sua mun synttäreille!”

Puoli vuotta päiväkotielämään tutustuneena näkee, että lapset käyttävät kaveruuden mittana sitä, kutsuuko lapsi kaveria synttäreilleen. 3 –vuotias poikammekin uhkaa käyttää tätä tehokeinoa, jos äidin tai isän toiminta ei miellytä: ”Isi, mää en kutsu sua mun synttäreille.”. Tämä lienee opittu tarhassa.

Olen jäänyt miettimään, miten me vanhemmat näihin reagoimme sitten, kun synttärikutsuja ollaan antamassa? Asetammeko sellaisia tiukkoja rajoituksia osallistujamäärien osalta, että lapsi on pakotettu jättämään osan kavereista pois. On toki ymmärrettävää, että määrättömiä määriä ei voi kutsua lapsia pieniin asuntoihin, mutta mikä on ollut rajausperiaate valinnoille ja millaiseen ajattelutapaan niillä lapsiamme opetamme?

Lapsi valitsee vain ne ihan parhaat ja läheisimmät kaverit, mutta samalla rannalle jää niitä, jotka eivät ehkä ihan läheisimpiä ole tai joihin ei ole ehtinyt vielä tutustua. Meillä vanhemmilla on kuitenkin iso vaikutus siihen, miten valinnat tehdään. Voimme linjata tasapuolisesti esim. niin, että kaikki tytöt kutsutaan.

Olkoon esimerkkinä esikoululaisten ryhmä, jossa on 10 tyttöä. Jos me vanhempina asetetaan rajoitukseksi kutsuttavien määrälle synttärisankarin lisäksi 5 niin tällöin 4 jää ulos. Mitäpä jos noista neljästä joku on tullut ryhmään myöhemmin ja hänellä käy sama ”huono flaksi” jokaisen tytön synttäreiden osalta.

Entäpä miten synttäreiden jälkipuinti? Lapset puhuvat keskenään juhlien jälkeen, miten synttärit menivät. Ne, ketkä eivät saaneet kutsua, kokevat itsensä varmasti ulkopuolisiksi. Monesti näiden rajoitusten taustalla on meidän vanhempien toive (=päätös). Emme jaksa katsoa 10 ”riehuvaa” lasta 6 sijaan. Onko sillä nyt lopulta merkitystä, onko paikalla 6 vai 10 lasta? Ja toisaalta 10 kutsutusta voi olettaa, että 1 – 3 ei edes ehdi, pääse tai halua tulla paikalle.

Pointtina olisi kuitenkin kasvatuksellinen näkökulma. Opettaisimme lapsia suvaitsevaisuuteen ja erilaisuuden hyväksymiseen, emmekä ainakaan oman laiskuutemme tai ärsyyntymiskynnyksemme johdosta asettaisi lapsia ikävään valintatilanteeseen.

Tällaiset synttärit ovat loistava mahdollisuus tarhaympäristön ulkopuolella luoda ryhmähenkeä ja ehkäpä suhteetkin lasten välillä syvenevät.

Tukekaamme lasten kasvua suvaitsevaisuuden kulttuuriin! 

Comments

comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *