post

Tasan ei mene omenat koreihin

Törmäsin tässä yhtenä päivänä facebookissa äitien elämästä kirjoitettuun juttuun, joka kolahti niin kovasti. Siinä kerrottiin, että ennen kuin äiti menee nukkumaan, niin on muutama asia tehtävänä ennen kuin todella pääsee nukkumaan: tarkistaa lapsien asiat (vaatteet, mahdolliset eväät, reput), omat työvaatteet ja mahdolliset eväät, ulkovaatteet laittaa valmiiksi, varmistaa onko seuraavan päivän ruoka mietittynä/ostettuna… Listaa voisi jatkaa pitkäänkin. Sama juttu pätee, kun jotain juhlia on järjestettävänä. On muutama asia mietittävänä: mitä tarjoiltaisiin, mitä juhlissa tapahtuu, onko ohjelmaa, ketä kutsutaan, onko juhlavaatteita, miten paljon tarvikkeita leipomuksiin tarvitaan, kutsukortit, …. Lista on pitkä. Sitten kun tulee tekemisen aika, niin koreja, joihin noita aktion palloja heitellään ei olekaan kovin montaa.

Eräässä Super Nanny –ohjelmassa Nanny käytti mielestäni loistavaa tapaa punnitsemaan sen, miten perheen sisällä työnmäärä jakautuu. Hän otti kaksi koria ja omenalautasen ja sitten alettiin käydä läpi kaikki kotityöt ja laitettiin omenat oikeisiin koreihin tekijän mukaan. Siinä nähtiin sitten, kenen korissa on eniten omenia ja kenen koriin voitaisiin niitä hieman lisätä. Tämä kuvaa mielestäni hyvin sitä, miten perheen sisällä voidaan työkuormaa jakaa, on kyse sitten normiarjen pyörittämisestä tai jostain muusta projektista, jossa hommat ei ihan tasan mene kaikkien osallistujien kesken.

Vaikka äidit ovat usein superihmisiä ja joutuvat miettimään usein muita, kuten esimerkiksi matkoille lähtiessä, voivat muutkin perheenjäsenet (isät ja lapset) heidän kuormaa pikkuisen vähentää osallistumalla perheen arkisten askareiden pyörittämiseen. Nykymaailmassa, kun ollaan menty siihen suuntaan, että äidit eivät enää ole kotona hoitamassa vain lapsia ja pyörittämässä kotia, vaan heidän täytyy pärjätä myös kovassa työelämässä ja samalla koittaa pyörittää perhettä, niin työmäärä saattaa kasvaa todella kovaksi. En usko, että on kenenkään etu, että äidit nääntyvät ja väsyvät.

Jakakaamme siis omenat tasaisemmin korien välillä!

-Milla-

Comments

comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *