post

Yhteiskunnallinen kasvatus, tapahtuuko sitä?!

Olin lapsieni kanssa pulkkailemassa. Mäellä oli tyttöjengi, jonka kielenkäyttö herkisti korvani. Sanoin tytöille, että tuollainen kielenkäyttö ei ole sopivaa ja onko heidän mielestään järkevää puhua noin rumasti. Tytöt myöntäilivät asiaa. Laskimme lasten kanssa vielä muutaman mäen ja kun olimme pois lähdössä kuulin samasta jengistä edelleen kiroilua ja huonoa kielenkäyttöä. En enää mennyt asiasta sanomaan, kun olimme jo niin kaukana.

PUUTTUAKO TILANTEISIIN?

Kotona jäin miettimään tilannetta ja pohdin, että olisiko minun pitänyt kysyä tyttöjen vanhempien nimiä ja ottaa yhteys heihin ja kertoa tyttöjen kielen käytöstä yleisillä paikoilla. Olisiko tuo ollut tarpeeksi pysäyttävä teko, jotta tyttöjen käyttäytyminen olisi saanut uusia tuulia? Sosiaalinen ja yhteiskunnallinen kasvatus on mielestäni sitä mitä yhteiskuntamme tarvii. On jokaisen vanhemman velvollisuus kasvattaa omia lapsia, mutta mielestäni myös yhteiskunnallista kasvatusta soisi tapahtuvan. Olen nähnyt tilanteita, joissa aikuiset eivät puutu millään tavalla nuorten huonoon käytökseen. Omia lapsiani saa muut kasvattaa, jos siihen on syytä ja mielelläni haluaisin myös kuulla, jos tälläista huonoa käytöstä ilmenee, kun en ole paikalla. Tällöin asioihin voi puuttua oikealla tavalla.

USEIN KASVATUSTYÖ ONNISTUU, KUN PUUTTUU

Olimme kesällä puistossa ja nuorten poikien jengi kiikkui isossa riippukiikussa heitellen karkki- ja sipsipapereita maahan ihan surutta. Tulimme paikalle ja ohjeistin poikia heti keräämään roskat sinne minne ne kuuluu. Kiltisti pojat tottelivat ja kun kysyin heiltä, että oliko tuo liikaa pyydetty, pojat totesivat, että ei ollut. Taas pieni vaiva minulta puuttua tilanteeseen, mutta iso asia yhteiskunnan kannalta. Mahdollisesti pojat oppivat jotain.

TÖKERÖÄ KÄYTTÄYTYMISTÄ

Pyöräilimme 3 vuotiaan poikani kanssa syksyisenä ilmana, jolloin näkyvyys oli huono. Meillä oli lamput ja heijastimet päällä. Huomasin jo kaukaa mäen päällä seisovan ison poikalauman. Rimpautin soittokelloani jo hyvissä ajoin,jotta pojat olisivat halutessaan voineet reagoida tilanteeseen. Lähestyimme heitä ja jatkoin rimputtelua. MITÄÄN EI TAPAHTUNUT. Poikani melkein ajoi yhden pojan päälle, sillä pojat todellakin peittivät koko ajotien. Jatkoin rimpauttelua vielä hyvän aikaa, kun olimme menneet heistä ohi. Yksi poika huusi perääni:”Vois vähempikin rimpauttelu riittää?” Tuumasin heille, että ei näköjään riittänyt, kun mitään ette tehneet. Tuossakin tilanteessa jäin miettimään, että olisi pitänyt palata takaisin ja puhutella poikia. Mielestäni järkyttävää käytöstä, mitä en omilta lapsiltani hyväksyisi.

AUKTORITEETTIEN KUNNIOITTAMISEN MERKITYS

Tässä tullaan juuri tähän yhteiskunnalliseen kasvattamiseen. Mielestäni aiheellinen puuttuminen ja kasvattaminen on suotavaa toimintaa. Ei ole kenenkään etujen mukaista, että ihmiset käyttäytyvät miten sattuu. Hyvä käyttäytyminen lähtee pienistä teoista ja siitä, että otamme toiset ihmiset huomioon. Itselläni nousee ihokarvat pystyyn, jos aikuiselle ihmiselle lapset soittavat suutaan. Olen kasvanut auktoriteettejä kunnioittavassa ilmapiirissä ja itselleni on ehdottoman tärkeää, että auktoriteettejä totellaan ja vanhempia ihmisiä kunnioitetaan. Mielestäni tämä on asia, joka pitäisi jokaisen vanhemman omassa kasvatuksessaan ottaa huomioon. Yksi hyvä esimerkki tästä on se, miten lapset käyttäytyvät täydessä linja-autossa. Nousevatko ja antavatko he paikkansa vanhukselle vai jäävätkö pitämään paikkansa tyytyväisenä, kun ehtivät ensin? Samoin tervehtimisen kulttuuri on mielenkiintoinen ilmiö. Pieni, mutta iso asia. Kun naapurin Keijo tulee vastaan, niin on hyvien tapojen mukaista tervehtiä häntä. Tämän olen omille lapsilleni opettanut ja onkin ihailtavaa seurata vierestä, miten iloisesti ”Terve!” kuuluu jokaikinen kerta, kun naapurit kohtaamme.

KYLÄ KASVATTAA – JOS KULTTUURI ON OIKEANLAINEN

Olemme itseoikeutetussa asemassa, kun asumme taloyhteisössä, jossa ihmisillä on halu kasvattaa yhteiskunnallisesti lapsia. Vanhemmat ihmiset puuttuvat huonoon käytökseen ja kertovat siitä myös meille vanhemmille. Mielestäni tämä on loistava osoitus siitä, miten homma toimii, kun se toimii oikein. Ihan turha on hernettä vetää nenään, jos joku sanoo oikeista asioista. Toinen asia on sitten se, mikäli puuttuminen on aiheetonta. Tähänkin voi puuttua ja vanhempana sanoa asiasta, mikäli se vaivaa.

On kaikkien etu, mikäli nostamme kortemme kekoon tämän yhteiskunnan puolesta. ”On koko kylän tehtävä kasvattaa lapsista yhteiskunnan kelpo kansalaisia”

Comments

comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *